Ondernemen en studeren tegelijk? Dat kan als student-zelfstandige.

Ben je student en heb je ambities als ondernemer? Dat is knap! Wist je dat je sinds 2017 als student-zelfstandige kan beginnen bouwen aan je onderneming? Bovendien kan je genieten van een voordelige bijdragenregeling die ondernemen een pak aantrekkelijker maakt. We zetten de voorwaarden en voordelen voor jou op een rij.

Voorwaarden voor het statuut student-zelfstandige
– Je bent tussen de 18 en 25 jaar oud
– Je studeert aan een erkende onderwijsinstelling in binnen- of buitenland
– Je bent ingeschreven voor tenminste 17 lesuren per week, wat overeenstemt met 27 studiepunten
– Je gaat effectief naar de les
– Je oefent een zelfstandige activiteit uit, dat wil zeggen dat je niet in dienst van een werkgever werkt

Opgelet! Een student-zelfstandige is niet hetzelfde als een student-ondernemer. Dat laatste is eigenlijk geen officieel statuut. Het betekent dat je onderwijsinstelling erkent dat jij aan een eigen onderneming aan het bouwen bent. Veelal krijg je de ruimte om je studie daarop af te stemmen. Zo kan je examens verplaatsen, je lessenrooster aanpassen en meer tijd krijgen voor opdrachten. Sommige universiteiten en hogeschool bieden zelfs extra ondersteuning in de vorm van coachingsessies, werkplekken en vergaderruimtes.

Sociale bijdragen
Het statuut van student-zelfstandige is vriendelijk voor de portemonnee. Wanneer je netto belastbaar inkomen lager ligt dan 16.409,20 euro per jaar (na aftrek van de beroepskosten) betaal je geen of slechts beperkte sociale bijdragen. Wanneer je netto jaarinkomsten toch boven het eerder vermelde bedrag liggen, ben je geen student-zelfstandige meer maar val je onder het statuut van een zelfstandige in hoofdberoep.

Je netto belastbaar jaarinkomen inkomensgrenzenJe definitieve sociale bijdrage
minder dan 8 204,59 euroje bent vrijgesteld van sociale bijdragen
tussen 8 204,59 en 16 409,20 euroje betaalt een verminderde bijdrage van 20,50 % op het inkomen boven het grensbedrag. Je bent vrijgesteld voor
de eerste schijf tot en met 8.204,59 euro.
16 409,20 euro of meerje betaalt bijdrage zoals die in hoofdberoep: minimum 866,62 euro per kwartaal

Belastingen
In principe bouw je geen eigen sociale rechten op onder dit statuut en blijf je ten laste van je ouders. Wel krijg je je gezondheidszorgen terugbetaald via je ouders. Wanneer je inkomen gelijk aan of hoger is dan die 16.409,20 euro, bouw je wel sociale rechten op als zelfstandige.

Verzekeringen
In sommige gevallen is het een goed idee om extra bescherming in te schakelen. Wanneer je een bedrijfspand hebt, is een brandverzekering sowieso verplicht. Ook wanneer er sprake is van dure machines, is het slim om op zeker te spelen. Een boekhouder en/of verzekeringsmakelaar staan je hierin bij met de nodige expertise.

In principe hoef je als student-zelfstandige geen dubbele boekhouding te voeren. Een aankoop- en verkoopdagboek volstaat dus gewoon. Mogelijk ben je ook vrijgesteld van btw-aangiftes, wat je administratie een pak vergemakkelijkt. Toch is het de moeite om een boekhouder in overweging te nemen. Wanneer je geen held bent met cijfers kan dit een grote geruststelling voor jou betekenen! Bovendien hou je dan nog meer tijd over om je te focussen op je zaak en studies.

De gouden tips van Lut
Lut maakt al enkele jaren deel uit van het Countable-team en begon ooit ook als student-zelfstandige. Ze heeft dit als zeer positief ervaren. Niet alleen was het voor haar de ideale manier om haar eigen ding uit te bouwen terwijl ze nog op de schoolbanken zat, ze kon zo ook al eens proeven van het ondernemerschap. Dit alles zonder al te veel risico ineens te nemen. Achteraf bekeken was het ook de ideale doorstart.

De Key takeaways van Lut:

  • Hogescholen en universiteiten doen moeite voor jou wanneer je onder dit statuut les volgt. Zo kan je verplichte schoolactiviteiten plannen en aanpassen in functie van jouw zelfstandige activiteit.
  • Er zijn organisaties die gratis helpen met (de opstart van) je activiteit. Zo is er bijvoorbeeld BROEIKAS. Zij helpen met netwerken, opstellen van een financieel plan, het ter beschikking stellen van werkplekken, enzovoort.
  • Ik startte met een eenmanszaak en nam enkele projecten aan. Je kan ook meteen starten met een vennootschap, maar dan zijn de opstartkosten hoger.
  • Hou alle beroepsmatige aankopen en verkopen netjes bij.
  • Laat je omringen door de juiste mensen ter ondersteuning. De rest volgt vanzelf wel!