Het nut van een bedrijfsplan

Bij sommige (startende) ondernemers leeft het idee dat een bedrijfsplan weinig zin heeft. Ze willen vooral de handen uit de mouwen steken en in actie schieten. Niet alles valt vooraf te bepalen, toch? Dat is ergens wel zo maar toch maakt men hier vaak een inschattingsfout. Een bedrijfsplan maken heeft wel degelijk zin!

Waarom een bedrijfsplan maken?
Er komt meer bij ondernemen kijken dan de aanvraag van je btw-nummer, laat dat duidelijk zijn. Stel jezelf eens de volgende vragen. Waar ga je je klanten vandaan halen? Hoeveel omzet heb je nodig om van je bedrijf te leven? Is er een toekomstvisie?

Dit leg je allemaal vast in een bedrijfsplan, waardoor je niet alleen sterk van wal steekt maar ook weet waar je met je bedrijf naartoe wil. Kortom, in een bedrijfsplan noteer je waar je met je bedrijf wil geraken en hoe je dat gaat doen. Het is de onderbouwing waarom jouw bedrijf een succes zal worden!

Stof tot nadenken
Het schrijven van een ondernemingsplan dwingt je om over allerlei zaken na te denken. Zo kun je een heel leuk idee hebben maar als je zelf geen financiering hebt en de aandelen niet uit handen wil geven spring je niet ver. Door in een ondernemingsplan al rekening te houden met bepaalde obstakels, kun je voorkomen dat je in een latere fase voor voldongen feiten komt te staan. Het helpt je om kritisch naar je eigen ideeën te kijken en het levert mogelijks zelfs nieuwe ideeën op.

Expertise
Veel mensen willen gaan ondernemen omdat ze dan altijd kunnen doen waar ze zin in hebben. Fout! Naast je core business moet je namelijk ook tijd investeren in marketing, sales en administratie. Door in je bedrijfsplan al deze zaken te benoemen, krijg je een goed overzicht. Aan de hand hiervan kun je bepalen of je bepaalde zaken (zoals je administratie) zelf zal doen of aan een expert overlaat. Ga met je boekhouder in overleg hoeveel van de administratie je uit handen wil en kan geven.

Financiering
Je kan de wildste ideeën hebben maar als ze niet onderbouwd zijn met cijfers, ben je niet realistisch bezig. Het geheel onderbouwen met cijfers doe je aan de hand van een financieel plan. Dit komt van pas wanneer je financiering bij een bank of investeerder wil aanvragen. De meeste banken en investeerders willen namelijk een realistische inschatting van je kosten, omzet, verwachte winst, etc. Zo weten zij met wie ze in zee gaan, als ze toezeggen tenminste.  Trouwens, wist je dat een financieel plan ook een wettelijke verplichting is als je een vennootschap wil starten?

Wanneer je bedrijfsplan finaal is, heb je de eerste stappen in je ondernemerschap gezet. Proficiat! Je kan nu stilaan verderbouwen aan je droom.

Ga je een bedrijf starten? Neem dan gerust contact met ons op.