Tijdelijke werkloosheid opvang kinderen

Belangrijke update

In de week van 20 tot 24 december 2021 zijn de kleuter- en lagere scholen gesloten door nieuwe coronamaatregelen, waardoor het voor ouders niet altijd evident is om opvang voor de kinderen te voorzien. Om die reden werd er beslist om de tijdelijke maatregel te verlengen tot 31 maart 2022.

Concreet kunnen werknemers gebruik maken van het recht op tijdelijke werkloosheid voor de opvang van hun kinderen. De werknemer bezorgt hiervoor een attest ‘opvang kind sluiting corona’ bij een eventuele verplichte quarantaine. Voor de periode van 20 tot 24 december 2021 volstaat het om de werkgever in te lichten. Deze maatregel geldt ook voor telewerkers.

De werknemer heeft recht op een uitkering van de RVA verhoogd met een toeslag van 5,74 euro per werkloosheidsdag.

Zelfstandigen die moeten instaan voor minstens 7 dagen opvang van de kinderen bij quarantaine of sluiting van de scholen, kunnen een aanvraag indienen voor het crisis-overbruggingsrecht. Meer info omtrent de voorwaarden en bedragen kan je hier vinden.

Let op! Een werknemer die in tijdelijke werkloosheid is mag geen combinatie doen met een zelfstandige activiteit op diezelfde dag!

Meer info kan je ook hier terugvinden.